„МОСТОВИ“ САРАДЊЕ У КУЛТУРИ ДВЕ ОПШТИНЕ
28.09.2012

Протеклог викенда Градску општину Палилула посетила је делегација општине БОБОВ ДОЛ (Република Бугарска) поводом реализације пројекта „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (Coul Tour), који се остварује у оквиру програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија у склопу ИПП-а програма. Општина Палилула, као партнер општини Бобов Дол на пројекту CoulTour, радила је на уређењу и реконструкцији Спомен парка „Бубањ“- простор око спомен обележја и Амфитеатра. Делагцију ове бугарске општине и пројектни тим у саставу: Детелина Борисова, заменица председника општине; Лилија Стоименова, финансијски експерт општине; Станислав Тенев, технички сарадник и Елена Ионовска, координаторка пројекта (Coul Tour) општине Бобов Дол, примио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Он је са пројект менаџером општине, Милошем Стојадиновићем, у сусрету са представницима медија, подсетио да је општи циљ пројекта „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (CoulTour),„да промовише развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре која се односи на културно и историјско наслеђе у општинама Бобов Дол и Палилула и допринесе повећању сарадње и размени програма у култури две општине“.

Укупна вредност пројекта, који остварује општина Палилула је 176.000 евра а носиоцу пројекта са бугарске стране је одобрено око 300.000 евра. Главна активност, изградња амфитеатра у Бобовом Долу је већ окончана а реконструкција амфитеттра и уређење спомен обележја на Бубњу је у току. Председник нишке општине Палилула Бобан Џунић је подсетио да овај пројекат не подразумева само изградњу физичке инфраструктуре већ и успостављање сарадње две општине. Очекујемо да ће се сарадња наставити и по окончању пројекта укључивањем установа и организација са територије наше општине-рекао је Џунић.

Пројекат CoulTour је отпочео 28. јула 2011. године а завршава се 28.јануара.2013.године. Међутим, по речима Милоша Стојадиновића  крајња активност и окончање овог пројекта би требало да буде културно-уметничко дешавање и сусрет деце из Бобовог Дола и Палилуле, који ће бити организовано у новом амфитеатру у Бобовом Долу, након сагласности донатора, на пролеће 2013. Радићемо на успостављању културне размене између Палилуле и Бобовог Дола и наставити са новим пројектима уређење комплекса Спортско – рекреативног и меморијалног парка Бубањ. као што су изградња спортско – рекреативних стаза, уређење и обезбеђење излетишта,

„Велико је задовољство што смо посетили општину Палилула у Републици Србији, са којом радимо пројекат у оквиру прекограничне сарадње у области развијања културне сарадње-рекла је Детелина Борисова заменица председника општине Бобов Дол. Очекујемо да ће ове активности заинтересовати наше грађане да сарадњу проширимо. Радујемо се што смо упознали и пројектни тим општине Палилула са којим смо у протеклом периоду имали веома добру сарадњу. За успешан завршетак пројекта потребна је добра сарадња две стране. Ми смо је остварили јер смо наишли на експертски тим у општини Палилула. Борисова је пожелела  својим домаћинима и становницима општине Палилула добро здравље, радости и много деце.

Као део овог пројекта одштамшана је и брошура – туристички водич, са културно – туристичким и историјским знаменитостима Палилуле и Бобовог Дола, која ће бити подељена заинтересованим грађанима и установама две државе, подсетила је Елена Ионовска, координаторка пројекта (Coul Tour) општине Бобов Дол.

Дводневни боравак делегације и пројектног тима општине Бобов Дол општини Палилула завршен је обиласком локалитета који се реконструишу по овом пројекту у Спомен парку Бубањ као и обиласком других знаменитости из историје и културе Града Ниша. (Текст и фотографије Д.Видојковић)


Галерија фотографија